úterý 6. prosince 2011

6.prosinec

Dnešní tvoření bude časově náročnější (papír dlouho schne), ale do Vánoc času dost :-).

Přání z RUČNÍHO PAPÍRU




Nejdříve k výrobě ručního papíru - budete potřebovat zbytky papíru (odstřižky, pokreslené a popsané papíry, reklamní dopisy... na probarvení papíru se dobře hodí odstřižky barevných papírů), mísu, mixér, vodu, trochu lepidla Herkules, něco na zdobení (není nutné), rámeček, váleček, spoustu starých novin nebo savé látky, vlhčené ubrousky.

Den před tvořením si nachystejte materiál na výrobu papíroviny - toho se rády zhostí děti. Papír natrhejte na menší kousky a zalijte vodou. Pokud chcete dělat papír barevný, přidejte natrhané kousky barevného papíru. Nechte ideálně přes noc máčet (ale tento krok jde i přeskočit, nechala jsem máčet třeba jen hodinu). Rozmočený papír promněte rukama (základní rozmělnění). Poté ho po částech (pozor na zadření motoru mixéru) a s přídavkem vody rozmixujte - doba mixování a otáčky určují hrubost papíroviny, pokud v hmotě zůstanou nerozmixované kousky, vůbec to nevadí. Do vzniklé papíroviny jsem přidala od oka trochu lepidla Herkules.

Ještě budete potřebovat rámeček - ten můj je takový provizorní - dřevěný rámeček z IKEI a na něm natažená stará silonka.


A můžete se pustit do díla. Na pracovní plochu (chráněnou - vody bude dost) dejte noviny nebo třeba starý ručník. Na rámeček naberte papírovinu - "profíci" nabírají přímo v nádobě, já to na rámeček nabrala lžící a lehce srovnala - je potřeba souvislá vrstva, množství je potřeba odhadnou, bude-li hmoty málo, budou v papíru díry a bude se trhat, když jí bude moc, papír bude silnější. Okraje srovnejte nebo nechte tak, budou pěkně střapaté.
Pokud chcete, nyní je čas na ozdobení papíru - nastrouhaná voskovka, koření, vylisované kytky nebo listy, kousky papíru (na červeném přání jsou zalisované písmena a čísla vystřižená z novin), nastříhané kousky nití... Po ozdobení přiložíme na hmotu vlhčený ubrousek a celé to překlopíme na nachystanou pracovní plochu. Hadrem vymačkáme přes síťovinu přebytečnou vodu, tím se nám zároveň papír uvolní od síta. Odstraníme síto, přiložíme další vlhčený ubrousek, vrstvu novin nebo starý ručník a důkladně přejedeme válečkem.
A je tu první, zatím mokrý papír. Nechávám schnout volně na tom vlhčeném ubrousku, lze dát i na radiátor (rychleji schne, víc se zkroutí). Po úplném uschnutí je papír zkroucený - můžete jej buď dát vylisovat mezi těžké knihy nebo přežehlit.

Zbylou papírovinu můžete namačkat (vmačkávejte opravdu důkladně, ať nezůstávají vzduchové bubliny) do formiček, po zaschnutí vznikne dostatečně tvrdá a zároveň lehoučká ozdoba.

S mou dopomocí zvládl vyrobit aršík ručního papíru i Jáchym, Beatka se podílela (zato s nadšením) jen na trhání papíru.


Žádné komentáře:

Okomentovat